Ο δικαιοδοτικός μηχανισμός …φράκαρε
Σήμερα ας θέσουμε το δάκτυλο «επί των τύπων των ήλων». Πόσοι εξ ημών μικροοφειλέτες δεν έχουν παραιτηθεί των αμυντικών δικαιωμάτων τους, λόγω οικονομικής δυσπραγίας; Πόσοι μικροδανειστές δεν έχουν διεκδικήσει τα οφειλόμενα γιατί δεν άντεχαν να ανταποκριθούν οικονομικά στον ορυμαγδό δικογράφων επί δικογραφών, ανακοπών, εφέσεων, αναβολών κλπ που θα ακολουθούσε;
Από την άλλη, πόσους μεγαλοοφειλέτες γνωρίζετε που δεν πολέμησαν με νύχι και με δόντια, αντέχοντας μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες; Πόσων μεγαλοοφειλετών οι πιστωτές ικανοποιήθηκαν; Πόσα πιστωτικά ιδρύματα γνωρίζετε που να εγκατέλειψαν έναν δικαστικό αγώνα, όσο χρονοβόρος και δαπανηρός και εάν ήταν; Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές. Το αποτέλεσμα των απαντήσεων, αναμενόμενο: Ο δικαιοδοτικός μηχανισμός …φράκαρε. Οι στρεβλώσεις έγιναν κανόνας. Ούτε το διοικητικό προσωπικό, ούτε οι δικαστές επαρκούν για τη διαχείριση του χάους.
Θα περίμενε κανείς, έστω αυτή την ύστατη ώρα, ότι ο δικηγορικός κόσμος, θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων. Ότι θα έσπευδε να αναλάβει τις ευθύνες του. Ότι θα πρότεινε αλλαγές και ριζικές μεταρρυθμίσεις τέτοιες, που θα διαμόρφωναν ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον για όλο τον κλάδο και ιδίως για τα νεότερα μέλη του. Αυτά που ανυπομονούν να καταθέσουν δικόγραφα, να δικάσουν, να αγορεύσουν, να πληρωθούν, έστω και το ελάχιστο...
Αλλοίμονο. Το ανώτατο συνδικαλιστικό μας όργανο, πλήρως εναρμονισμένο, με το αντιπολιτευτικό δόγμα του επαναστατικού νεοσυντηρητισμού, έκρινε ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην απονομή δικαιοσύνης και κήρυξε αποχή. Αποχή που θίγει μόνο τους ασθενέστερους οικονομικά και τους νεώτερους. Οι προτάσεις, που προσχηματικά κατέθεσε μπορούν να συνοψιστούν στο εξής: Να μη γίνει καμιά αλλαγή. Να διαιωνιστεί το χάος.
Κι όμως οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις αποτελούν την βαθύτερη εκσυγχρονιστική τομή στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Οι πολιτικές δίκες θα διεξάγονται αποκλειστικά με έγγραφα. Δεν θα είναι γνωστός ο δικαστής που θα τις αναλάβει από πριν. Δεν θα υπάρχουν ακροατήρια. Οι δικηγόροι θα μπορούν να τις διεξάγουν από το γραφείο τους. Δεν θα αναβάλλονται. Η αναγκαστική εκτέλεση θα γίνει σύντομη, ώστε να μπορούν να επωφελούνται από αυτήν και οι μικροπιστωτές και όχι, όπως πριν, μόνο οι τράπεζες. Οι προσφορές στους πλειστηριασμούς θα είναι έγγραφες και σφραγισμένες, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία «επαγγελματιών» του είδους.
Ναι, σωστά καταλάβατε: Η «Θέμις» θα είναι πράγματι «τυφλή» και αυτό μάλλον είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για τους μεγαλοσχήμονες του κλάδου μας.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημ. «Ελεύθερος Τύπος» το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014)